zwart-wit fotografie

Zwart-wit fotografie is uitermate geschikt om vormen te benadrukken.  Door het weglaten van de kleuren, wordt de kijker niet afgeleid. Het kan je foto krachtiger maken.  De compositie, het onderwerp en het licht worden veel belangrijker. Contrastrijke foto’s geven een mooi resultaat, denk maar aan een winterlandschap.

Je hoeft je zeker niet te beperken tot landschappen, ook portretten, abstract en vele andere onderwerpen kunnen dankbaar zijn om in zwart-wit te tonen.

Vroeger werd een zwart-wit film in het toestel gestoken en werd er vaak gebruik gemaakt van een rode filter om de lucht donkerder te laten lijken of andere schaduwen aan te brengen.

Bij de digitale toestellen kan men op het toestel overgaan naar de zwart-wit mode maar de voorkeur is toch om de opname in kleur te maken en achteraf om te zetten naar zwart-wit. Op die manier heb je meer controle.

Er zijn verschillende manieren om een kleurenfoto om te zetten naar zwart-wit.  Bij de ene methode heb je al wat meer mogelijkheden dan met de andere methode.

Sommige methoden zijn zogenaamd destructief: eens je foto is omgezet kan je niets meer aanpassen.  Andere methoden geven dan wel nog deze vrijheid.

We maken hierbij gebruik van een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop (Elements) of Lightroom.

De eenvoudigste manier is via menu Mode te kiezen voor Grijswaarden.  Je 3 kleurkanalen (rood/groen/blauw) worden omgezet in 1 kanaal.

Een andere en betere methode is je foto om te zetten naar zwart-wit via de menu Aanpassen.  Nu krijg je een paneel met een heleboel schuivers maar ook met presets.

De schuivers gaan voor verschillende kleuren bepalen in welke mate je ze wil doordrukken in je resultaat.

Een gelijkaardige methode is via de Lagen menu een nieuwe aanpassingslaag voor Zwart-Wit te maken.  Deze methode geeft je de meeste mogelijkheden omdat je nog steeds je originele foto hebt in de onderste laag.

Je kan maar een mooie zwart-wit foto krijgen als je vertrekt van een goede foto.  Daarom gaan we eerst zorgen dat de contrasten en tinten goed zitten in de kleurenfoto.

Kijk nu ook goed welke kleuren er overheersen en welke kleuren je hiervan wil benadrukken.

Als er bijvoorbeeld veel blauw in de lucht zit kan je nu beslissen of je de wolken wil benadrukken of juist verdoezelen.  In het eerste geval verschuif zal je de blauwe schuiver naar links (donkerder)verschuiven, in het ander geval naar rechts (lichter).