Wat is EXIF?
Digitale beelden worden meestal opgeslagen in JPEG of TIFF. Maar wat de meesten niet weten is dat naast beeld-informatie, deze beeldformaten ook opname-informatie kunnen bijhouden. Hiervoor wordt de EXIF standaard gebruikt.
De bedoeling is bij te houden hoe een beeld tot stand is gebracht. Naast informatie over het gebruikte toestel (merknaam en type), worden de opname-parameters bijgehouden (sluitertijd, diafragma, programma, …) en de omstandigheden waarin de opname is gebeurd (datum en tijd, gebruikte lens, witbalans, …)
Hoe kan ik de gegevens zichtbaar maken?
Deze informatie zit verborgen in het beeld-bestand. Je kan de gegevens zichtbaar maken in Windows. Ook het populaire foto-bewerkingsprogramma PhotoShop ondersteunt EXIF.
Wat kan ik doen met EXIF?
Het spreekt voor zich dat deze informatie nuttig is voor de fotograaf of voor mensen die geinteresseerd zijn te weten hoe een foto gemaakt is.
EXIF kan ook nuttig zijn bij het opzoeken van bepaalde beelden. Er is plaats voorzien voor een korte beschrijving van de foto. Bepaalde programma’s laten toe om naast het visualiseren van de belichtingsparameters, elke foto te voorzien van zo’n een begeleidende tektst.
EXIF wordt tevens ondersteund door een aantal printers waaronder Epson. Deze printers gebruiken bepaalde informatie om beelden op te waarderen bij het afdrukken. Bij een macro-opname wordt bijvoorbeeld het beeld wat scherper gemaakt. Bij gebruik van de flits wordt de witbalans aangepast.
IPTC
Naast de EXIF informatie bevatten foto's mogelijks ook IPTC gegevens: International Press Telecommunications Council gegevens. Dit zijn gegevens die iets zeggen over de maker, zoals naam van de maker, titel en plaats van de foto, copyright, en dergelijke. Oorspronkelijk bedoeld voor nieuwsfoto's.