Studio1Brugge

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Computer Foto’s beveiligen tegen kopiëren

Foto’s beveiligen tegen kopiëren

E-mail Afdrukken PDF

Als hobbyist willen we onze foto’s tonen aan het grote publiek. Dit kan gebeuren via een fototentoonstelling maar kan evengoed gebeuren via internet. In dit laatste geval lopen we wel het risico dat onze foto’s kunnen gekopieerd worden.In België heb je een auteursrecht op je foto’s. Wanneer iemand je foto gebruikt zonder jouw medeweten is dit strafbaar. Het probleem is echter dat je zal moeten bewijzen dat het jouw foto is. Dit is meestal niet zo eenvoudig. Welke mogelijkheden zijn er om het kopiëren van foto’s tegen te gaan?

 

Verlaag de resolutie van je foto

De foto’s die uit je toestel komen zijn meestal vrij groot. Foto’s op internet of in een nieuwsbrief hebben deze hoge resolutie niet nodig. Een resolutie van 72 ppi volstaat. Open deze foto in Photoshop en kies voor ‘bewaren voor het internet’. Je zal merken dat je fotobestand nu opeens veel kleiner geworden is. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om die op internet te plaatsen, door te sturen via email of in een nieuwsbrief op te nemen. Een bijkomend voordeel is dat mensen met kwade bedoelingen misschien wel je foto kunnen overnemen maar in ieder geval geen kwaliteitsvolle afdruk kunnen maken.

Voeg een copyrightnota toe

watermerk

Een bijkomende maatregel kan eruit bestaan dat je op je website of in je nieuwsbrief vermeldt dat je foto’s auteursrechterlijk beschermd zijn. Je kan eveneens een copyright op je foto zetten. Je kan dit in Photoshop doen. Via het tekstgereedschap voeg je een tekstlaag toe aan je foto. Als tekst gebruik je best het copyright teken ©, gevolgd door je naam en eventueel een jaartal. Om het copyrightteken te krijgen gebruik je ALT-0169. Je plaatst deze tekst ergens in de rand van de foto in een leesbaar lettertype en een kleur naar keuze. Wanneer je deze foto bewaart als jpg-bestand, wordt je copyrightnota samengevoegd bij je beeld.

 

Gebruik een zichtbaar watermerk

Het copyright nota kan misschien wat storend overkomen. Een iets minder opvallende manier is gebruik te maken van een watermerk. Hiervoor ga je op dezelfde manier tewerk als hierboven om je naam toe te voegen aan je foto. Vooraleer je de foto bewaart, ga je de tekstlaag transparant maken. Ga hiervoor in de lagen menu staan. Selecteer de tekstlaag en kies voor een vulpercentage van bijvoorbeeld 50%.

 

 

 

 

Deze manier van beveiligen geniet mijn persoonlijke voorkeur. Het is duidelijk zichtbaar maar werkt toch niet te storend voor de foto. Hierna volgen nog enkele andere methoden om een fotobestand te beveiligen. Bemerk echter dat de hierna volgende methoden enkel werken zolang het bestand fysisch wordt gekopieerd. Er bestaan echter voldoende manieren om het beeld te kopiëren zonder dat het bestand wordt gekopieerd. Je kan bijvoorbeeld een kopie nemen van het scherm.

Gebruik een onzichtbaar watermerk

Wat we daarnet gedaan hebben, kunnen we ook op een onzichtbare manier aanbrengen. Photoshop biedt ondersteuning voor Digimark-watermerken. Dit zit onder het menu filters.
Photoshop (Elements) controleert geopende afbeeldingen automatisch op Digimarc®-watermerken. Als een watermerk wordt gedetecteerd, verschijnt er een copyrightsymbool op de titelbalk van het afbeeldingsvenster.

Maak gebruik van metadata

Elke foto die uit je camera komt, beschikt over informatie zoals de datum en het tijdstip waarop de foto is genomen, het specifieke cameramodel enzovoort.Deze gegevens worden metagegevens genoemd. Deze informatie kan opgevraagd worden in Photoshop of zelfs gewoon in de verkenner. Je kan hier nog extra informatie aan toevoegen wanneer je bij Photoshop kiest voor bestandsinformatie.

Om te vermijden dat je elke foto in Photoshop moet inladen kan je beter eens je handleiding van je toestel raadplegen. De meeste modellen laten toe om via de camera-instellingen een beperkte tekst toe te voegen.Mijn Nikon D70 heb ik ingesteld dat alle foto’s mijn naam bevatten:

Besluit

Het spreekt voor zich dat de beschreven methodes ook samen kunnen gebruikt worden:
  • Verwerk je naam in de metadata van je foto
  • Vermeld een copyrightnota
  • Maak gebruik van een (on)zichtbaar watermerk